Resa till Krakow

RESA TILL KRAKOW

GRUPPRESOR TILL KRAKOW
SKOLRESA TILL KRAKOW
KONFERENS I KRAKOW
UTFLYKTER I KRAKOW, GUIDADE TURER I KRAKOW
TUR TILL AUSCHWITZ, UTFLYKT TILL WIELICZKA

Dag 1

hotellbussmåltiderkulturskattervetenskap

VÄLKOMNA TILL KRAKOW

Krakow - stadsvapen

 • busstransfer från flygplatsen
 • incheckning på hotell
 • fritid, shopping
 • kvällspromenad till Torget
 • middag

Hotell i Gamla Stan

hotell

Stortorget i Krakow. Resa till Krakow – Hit The Road Travel

fot. Jorge Láscar

RYNEK GLOWNY (Stortorget)

Krakowbor påstår att det finns inga dagar utan deras besök till Stortorget. Torget är centralt beläget, störst och alltid fyllt med människor. Sådant har det varit sedan 1200-talet då stadens nya del var grundad. Dåtiders gatureglering skaffade Europas största torg. På torget och runt det finns många historiska byggnader: Sukiennice (Klädeshallarna), Mariakyrkan, S:t Adalbert kyrka och Rådhustornet.

Under medeltider handlade man här skördeprodukter, kol, bly och fjäderfä. Marknadstraditioner hålls vid liv av blomhandlare, suvenirförsäljare och bagelförsäljare förstås.

SMAKTIPS

Bagel kallad här

OBWARZANEK

med sesamfrö, salt eller vallmofrö spridits över hela världen…

Bagel i Krakow är kallad obwarzanek

foto: Chris Brown

Måltider

Middag på Torget

Guidad tur

Guidad tur

Mariakyrkan i Krakow - Resa till Krakow - Hit The Road Travel

foto: POT

HEJNAŁ MARIACKI (trumpetsignalen)

Tiden på Torget är räknad med hjälp av en trumpetsignal som spelas ut varje heltimme från ett av Mariakyrkans torn åt fyra världens hål. Varje polack känner trumpetsmelodin bra eftersom den har varit utsänd kl. 12 av Polens Radio sedan jätte många år tillbaka. Varje uppmärksam åhörare undrar varför melodin tvärt upphör. En populär historia förklarar orsaken: under medeltider spelades musik som varningssignal. En vaktpost fick se mongoliska trupper närma sig mot stan. Stadsportana blev stängda i tid, men trupeteraren blev träffad i halsen av en pil medan han spelade varningssignalen. Därför spelar man melodin med dess abrupta slut som minne.

Altaret av Veit Stoss i Mariakyrkan i Krakow - Resa till Krakow - Hit The Road Travel

foto: POT

ALTARET AV VEIT STOSS I MARIAKYRKAN

Träaltaret i Mariakyrkan är medeltida konstens mästerverk. Det gigantiska verket imponerar med sin skala och realism. Apostlarnas figurer fick drag av rejäla personer – dåtiden krakowbor. Mästare Stoss hade arbetat vid altaret i 12 år. Största figurer var snickrade i träd som var då 500 år gamla.

Dag 2

hotellbussmåltiderkulturskattervetenskap

KUNGLIGT KRAKOW

 • promenad längs Kungaleden
 • lunch
 • besök till kungaslottet och borgen Wawel
 • middag
 • återkomst till hotellet

Lunch på Gamla Stan

måltider

Middag – delikatesser från Krakow

Borgen Wawel - Resa till Krakow - Hit The Road Travel

foto: Jorge Láscar

WAWELDRAKEN

Under kungen Kraks tider var det en gång en drake som klev in i en grotta under Wawelkullen. Han hade god aptit och gillade robusta kor. Om krakowbor missade att leverera vad draken hade krävt var den arg och jagade människor för att sluka dem. Krakowbor var oroliga eftersom kor blev färre och färre. Många riddare försökte att döda draken, men utan succé. När alla förlorade sitt hopp kom en ung och fattig skomakare Dratewka till kungen. Pojken tog till ett knep som skulle ha hjälpt att göra sig av med draken. Ett lamm fylldes med svavel och lämnades vid drakens grotta. Draken åt hela lammet vilket gjorde honom så törstig att han drack så mycket att det inte fanns något vatten kvar i floden Wisla. Draken exploderade. Läder som samlades fick skomakaren. Sedan dess sydde han skor för eleganta krakowbor.

Tror du att det är en saga? Det var krönikören Wincenty Kadlubek, en av Polens största historiker under medeltiden, som berättade den här historian…

Drakens staty sprutar fortfarande eld – det räcker att skicka sms till nummer som är på en skylt framför statyn för att den skulle göra det.

Waweldraken - Hit The Road Travel

DAMEN MED HERMELINEN

Det ända verk av Leonardo da Vinci i Polen finns i Nationalmuseet i Krakow.

Damen med hermelinen av Leonardo da Vinci

Katedralen og borgen Wawel. Resa till Krakow – Hit The Road Travel

foto: Jorge Láscar

Hästdroskor i Krakow. Resa till Krakow – Hit The Road Travel

foto: POT

Dag 3

hotellbussmåltiderkulturskattervetenskapmiljö

KRAKOW FRÅN ETT ANNORLUNDA PERSPEKTIV

 • utflykt till fots genom Blonia mot Kosciuszkihögen
 • lunch
 • återkomst till hotellet
 • middag

Lunch – polska matkonsten i sin modernare version

måltider

Middag på hotellet

Błonia i Krakow. Resa till Krakow. Hit The Road Travel

foto: Platforma Obywatelska RP

BŁONIA (betesmark)

Blonia är en stor äng som har en yta på 48 ha (alltså även större än Vatikanstaten) i Krakows centrum. Fram till slutet av 1800-talet var det en plats, där systrar av premonstratensorden hade betesmark för sina kor. Senare ville kommunen att förvandla platsen till en äng för promenader och picknickar för krakowbor. Blonia var en plats för viktiga evenemang: här inspekterades trupper av Napoleon, tsaren och kejsaren, här landade flygplan för första gången i stadens historia, här samlades man för patriotiska demonstrationer. Fyra gånger tog tusentals människor i mässor under Johannes Paulus II:s besök och 2006 även under påven Benedikt XVI:s besök. Céline Dion sjöng också här.

Kosciuszkihögen i Krakow. Resa till Krakow – Hit The Road Travel

photo: POT

Kosciuszkihögen i Krakow. Resa till Krakow – Hit The Road Travel

photo: POT

HÖGAR I KRAKOW

Det är värt att klättra någon av historiska högar när man besöker Krakow. Äldst av dem är Krakushögen från 500-talet. Krönikören Jana Dlugosz skrev av kungen Kraks gravhög restes av hans två söner. Högen är väl synlig från olika platser över hela staden, bl.a. från Parlamentsledamöternas Sal i Kungaslottet som skulle ha blivit inspirerande för kungar och politiker när de fattade sina beslut.

Mest kända och besökta hög är Kosciuszkihögen. Republiken Krakows senat tog beslut att bygga högen året 1820, dvs. tre år efter Kosciuszkos död. Bygget finansierades av polacker från alla annekterade av grannländerna delar av Polen samt av polska emigranter. Investeringen fick också stöd av den italienska operasångerskan Angelica Catalani och danske skulptören Bertel Thorvaldsen. Högen finns i en kuperad stadsdel Zwierzyniec och därifrån har man en fantastisk vy över Krakows Gamla Stad.

TRADITIONER I KRAKOW

är del av Polens icke-materiella arvslista

Lajkonik - Resa till Krakow - Hit The Road Travel

foto: Kezka Dantza Taldea Eibar

LAJKONIK

Sju dagar efter Kristi lekamens högtid går ett festtåg genom Krakow. Tågets huvudperson är lajkonik – tatarkrigare som rider häst (leksakshäst fast till bältet). Han har sällskap av orkestermusiker och pråmskeppare.

Julkrubbor från Krakow - Resa till Krakow - Hit The Road Travel

foto: Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland

JULKRUBBOR FRÅN KRAKOW

Julkrubbor blev stadens symboler – de är inspirerade av Krakows arkitektur. Varje år väljs årets bästa krubba. Lokala hantverkare ställer dem ut först på Torget vid statyn för Adam Mickiewicz. Senare marscherar alla mot Historiska Museet där bästa krubba väljs. Krubborna kan ses i museets byggnad – palats Krzysztofory.

Dag 4

hotellbussmåltiderkulturskattervetenskap

MUSEET AUSCHWITZ BIRKENAU

 • avresa till Oswiecim
 • guidad tur i Museet Auschwitz Birkenau
 • sen lunch
 • busstransfer till Krakow
 • besök till Judiska museet Galizien
 • möte med de som överlevde förintelsen eller personer som blev erkända som Rättfärdiga bland folken
 • promenad i Kazimierz
 • middag
 • återkomst till hotellet

Lunch i Oswiecim

måltider

Middag – koschermat

Museet Auschwitz-Birkenau i Oswiecim. Resa till Krakow. Hit The Road Travel

foto: Liam

MUSEET AUSCHWITZ BIRKENAU

Museet Auschwitz-Birkenau – f.d. nazitysklands koncentrations- och förintelseläger i Oswiecim. Museet är numera mest besökta museum och kulturinstitution i Polen.

Museet Auschwitz-Birkenau i Oswiecim. Resa till Krakow. Hit The Road Travel

foto: POT

STELLA TJAJKOVSKI – det lönar sig inte att gråta

Stella Tjajkovski är född i Danzig (nuvarande Gdansk) 1923. Hennes familj flyttades till polska Lodz före krigets utbrott. De tackade nej till en möjlighet att flytta till Amerika, därför blev de stängda i gettot efter tyskarnas anfall mot Polen. De deporterades till Auschwitz efter likvideringen av gettot. I augusti 1944 blev hon utvald med andra kvinnor att bli gasad. Då var hon 22 år gammal.

”När gaskammarens vita dör stängdes viste jag att jag skulle gå ut därifrån. Det blev en fruktansvärd panik. Kvinnorna kastade sig på golvet. Jag satte mig och bara väntade tills dörren skulle öppnas. Jag har överlevt av en ren slump.” Den där enda dagen blev det slut på Zyklon B i Auschwitz.

Stella Tjajkovski blev transporterad till koncentrationslägret i Stutthof. I mars 1945 blev fångar evakuerade sjövägen mot Kiel. Båten med fångarna ombord bombades av brittiska bombflygplan. Hon som en av få överlevde bombningen. Efter kriget studerade hon pianistik i Lodz. Sedan 1958 har hon bott i Sverige. Här var hon virtuos och professor i musik vid Göteborgs Universitet.

Kazimierz. Resa till Krakow - Hit The Road Travel

foto: POT

Gamla Synagogan i Kazimierz. Resa till Krakow - Hit The Road Travel

foto: POT

KAZIMIERZ

Kazimierz hade varit en separat stad fram till 1800-talet, separerat från Krakow med en gren av floden Wisla. Kasimir den store grundade staden under 1300-talet. Av kungen fick staden sitt namn. Stadens viktiga del var ett autonomiskt judiskt kvarter med många synagogor, rika köpmäns hus. Snabbt blev Kazimierz ett viktigt centrum för den judiska kulturen både i Polen och på kontinenten.

Staden blev en del av Krakow när den gamla flodsgrenen torkades och förvandlades till en allé. Numera är Kazimierz ett alternativt centrum för staden med restauranger med veganska menyer eller koschermat, samt med en populär loppmarknad.

Dag 5

hotellbussmåltiderkulturskattervetenskap

SALTGRUVOR I WIELICZKA

 • avresa till Wieliczka
 • besök till Saltgruvor Wieliczka
 • lunch
 • returresa till Krakow
 • fritid
 • middag

Lunch i Wieliczka

måltider

Middag på hotellet

Saltgruvor i Wieliczka. Resa till Krakow – Hit The Road Travel

photo: Anna & Michal

Saltgruvor i Wieliczka. Resa till Krakow – Hit The Road Travel

foto: Alexander Baxevanis

SALT FRÅN WIELICZKA

Under medeltiden var salt inte bara krydda, men också viktigaste konserveringsmedel. Salt var dyrt. I Krakow kostade en kruka salt lika mycket som ett par skor. Att spilla salt betydde ett dåligt omen, därför på Nattvarden av Leonardo da Vinci kan man se att Judas välte saltströare.

Saltutvinning i Wieliczka går tillbaka till 3 tusen år före Kristus. Salt tillverkades av saltlake som läckte ut från klippor. I slutet av 1100-talet byggdes första gruvgångar. Gruvan består numera av 30 mil långa gångar mellan 60 och 30 m under jorden.

Turister lockas av 3 kilometer lång underjordisk turistled som är del av Krakow saliners museum. Besökare kan beundra många saltstatyer i underjordiska kammare och kapell. Här presenteras salinernas verktyg, transportmedel och historia.

Saltgruvorna i Wieliczka och Bochnia är inskrivna på Unescos världsarvslista. Gruvan i Wieliczka har röstats fram av polacker som ett av landets sju underverk.

Dag 6

bussmåltider

FARVÄL MED KRAKOW

 • måltider
 • busstransfer till flygplatsen

PRIS från 3 000 kr per person*

*pris för en grupp på 50 personer, inkl. boende på ett fyrstjärnigt hotell, måltider: frukost, lunch och middag, guidade turer, reseledarens assistans, utflykter till Wieliczka och Auschwitz, inträdesbiljetter. Priset utan transportkostnader till och från Krakow.

För grupper mellan 10 och 50 personer


Erbjudandet är avsett som information och utgör inte något kommersiellt erbjudande i den mening som avses i art. 66 § 1 av polska civillagen och andra relevanta lagbestämmelser.

BOKA DIN RESA

+48 796-096-431
info@hittheroad.pl

Teckenförklaring

 • hotell
 • färja eller båt
 • hästridning
 • vetenskap
 • shopping
 • buss
 • paddling
 • kulturskatter
 • konst
 • attraktioner för barn
 • måltider
 • nöjespark
 • hantverks verkstäder eller teambuilding
 • bil
 • flyg
 • cykelutflykter
 • simbassäng
 • träning
 • avkoppling
 • fiske
 • promenader
 • dykning
 • miljö
 • spa
 • naturskådning
 • ribbåtar
 • smalspår
 • surfing
 • snörbana
 • bungyjump
 • karting
 • golf
 • offroad
 • zipline
 • skjutbana eller paintball
 • fyrhjulingar

Resa till Krakow, konferens i Krakow, gruppresor till Krakow, skolresa till Krakow, företagsresor, tur till Auschwitz och Saltgruvan Wieliczka.