Resa till Warszawa

RESA TILL WARSZAWA

GRUPPRESOR TILL WARSZAWA
KONFERENS I WARSZAWA
GUIDE I WARSZAWA, SEVÄRDHETER I WARSZAWA
SKOLUTFLYKTER TILL WARSZAWA

Dag 1

busshotellmåltider

VÄLKOMNA TILL WARSZAWA

Warszawa - stadsvapen

  • ankomst till Warszawa
  • busstransfer från flygplatsen
  • incheckning på hotellet
  • måltider
  • fritid, shopping

Hotell mitt i Warszawa centrum

hotell

Slottstorget i Warszawa. Resa till Warszawa – Hit The Road Travel

foto: Zbigniew Panów, pzstudio.pl©Warsaw Tourist Office

VARFÖR SKA POLACKER TACKA SVENSKAR FÖR ATT DERAS HUVUDSTAD FINNS I WARSZAWA

Sigismundkolonen hör till Warszawas symboler. Den restes 1644 och präglar Slottsplatsen – torg som alla passerar på vägen till Gamla Stan. Polacker vet att de var Sigismund Vasa som flyttade Polens huvudstad från Krakow till Warszawa. Numera tittar han nedåt mot tusentals turister och warszawabor från sin kolon. Men hur blev Warszawa Polens huvudstad? Det är bra att börja om på nytt…

Sigismund var son till Johan III Vasa – ärftlig hertig till Egentliga Finland och senare kung av Sverige – och Katarina Jagellonica Prinsessa av Polen. Sigismunds far anklagades av sin bror, Erik XIV, för landsförräderi och insattes på Gripsholms slott återföljd av gemål. Sigismund föddes i fångenskap året 1566. Redan två år senare blev Erik avsatt och fängslad, därefter lät Johan hylla sig som kung av Sverige. Sigismund uppfostrades på slottet Tre Kronor till 21 års ålder.

1586 avled den polske kungen Stefan Batory utan efterträdare. På initiativ av hans maka, Anna Jagellonica, Polens drottning, blev hennes bröstarvinge Sigismund Vasa vald till Polsk-litauiska samväldets kung. 27 december 1587 kröntes han i Wawelkatedralen. Sigismund ville inte lägga åsido sina rättigheter till Sveriges krona. Efter fadern Johann III:s död blev han krönt även till Sveriges kung i Uppsala domkyrka året 1594 som var början till svensk-polska personalunionen. Hans regeringstid var inte lång i Sverige. Snart börjades ett avsättningskrig mot kungen som var romersk-katolik vilket ledde till att han blev avsatt året 1599. Situationen i Sverige var alltid till högsta grad viktiga för Sigismund. 1595 drabbades Kungliga Slottet på Wawelberget i Krakow av brand. Sigismund ”utnyttjade” situationen och flyttade hovet till Warszawa – alltså närmare till Sverige. Strax efter börjades Warszawa slottets utbyggnad. Kungliga residenset var efter det mycket modernt. Vasafamiljen samlade också en imponerande konstkollektion och bibliotek.

Sigismund var beundrad som en bra organisatör, hängiven katolik och rättvis kung. Efter hans död byggde polacker en minnesstaty till honom. Det var för första gång i världen att någon sekulär blev hedrad på det sättet. Tidigare placerades endast helgon, Kristus eller Jungfru Marias statyer på kolonner.

Dag 2

hotellbussmåltiderkulturskattervetenskapmiljö

KUNGLIGT WARSZAWA

  • resa till Wilanow
  • besök till palats och trädgårdar i Wilanow
  • lunch
  • tillbaka till Warszawa centrum
  • promenad i Lazienkiparken

– staty för Chopin

– Vattenpalatset

– Amfiteatern

– staty för Johan III Sobieski

  • Kungaleden – Nowy Swiatgatan, Krakowskie Przedmiesciegatan, Slottsplatsen
  • promenad genom Gamla och Nya Stan
  • middag
  • retur till hotellet

Lunch i Wilanow

måltider

Middag på Gamla Stan

Kungliga slottet och monumentet för Sigismund i Warszawa. Resa till Warszawa – Hit The Road Travel

foto: City of Warsaw©Warsaw Tourist Office

SVENSKAR I WARSZAWA

Året 1655 anföll svenskar Polen och ganska snabbt antog nästan landet. Svenska arméer plundrade och förstörde de flesta städerna i Polen. Karl X Gustav höll inte sitt löfte mot polsk kung Johan II Kazimir, son till Sigismund och lät plundra kungliga egendomar. Konstverk, möbler och värdesaker blev stulna från Kungliga slottet i Warszawa. Svenskar plockade bort fasta inredningsdelar som marmorgolv, utsmyckningar, trädgårdsskulpturer. Många av de föremålen kan ses i Livsrustskammaren i Stockholm. Tyvärr försvann många skatter under transporter till Sverige. 2011-2015 upptäckte arkeologer 1600-talets nedsänkta flodbåtar med rånade saker ombord. Inredningsdetaljer från Kazimierzowskipalats (numera del av Universitetet i Warszawa), bland dem portaldetaljer, obelisker, balustrader.

Tidsperioden mellan 1655 och 1660 är kallad av polacker för svenska syndafloden. Som resultat av Karl X Gustavs fälttåg minskades Polens befolkning om 30%. Den här perioden beskrevs på ett måleriskt sätt av nobelpristagaren Henryk Sienkiewicz i sin andra del av Trilogin om 1600-talets Polen: ”Syndafloden”.

Palatset i Wilanow. Resa till Warszawa – Hit The Road Travel

foto: Zbigniew Panów, pzstudio.pl©Warsaw Tourist Office

JOHAN III SOBIESKI

Johan III Sobieski var en av Polens mest framstående kungar. Han blev berömd av sin lysande seger över Osmanska riket vid Wien 1683 som var en historisk vändpunkt för Europa. Den modige kungen hade även en annan, mer romantisk sida. Hans kärlek mot sin fru, Marie Casimire d’Arquien, blev legendarisk som en av mest passionerade kärleksaffärer i Polens historia. Efter det har vi brev som paret skrev till varandra, men även palatset i Wilanow byggd av Sobieski för sin fru.

Chopinmonumentet i Lazienkiparken. Resa till Warszawa – Hit The Road Travel

foto: City of Warsaw©Warsaw Tourist Office

FRÉDÉRIC CHOPIN

Frédéric Chopin föddes i Zelazowa Wola nära Warszawa. Redan några månader senare flyttades familjen Chopin till huvudstaden. I Warszawa upplevde han barndomen och tonårslivet, där framträdde den unge tonsättare och virtuos med en enorm succé sina första konserter. 1830 åker kompositören bort från Polen på en konsertresa utan att veta att en politisk situation inte kommer att tillåta honom att resa tillbaka till landet. Warszawa har verkligen Chopin och hans musik i fokus. Var femte år tar Internationella Chopintävlingen plats här. Det är en av världens mest prestigefyllda och äldsta pianisttävlingar. Älskare av Chopinmusiken är inte besvikna med antal konserter på stan. Mest populära är söndags utekonserter vid Chopinsmonumentet i Lazienkowskiparken där människor lyssnar på mazurkor, polonäser, preludier…

Frédéric Chopin avled 1849 i Paris och begravdes där, men hans hjärta har förts till Polen och ligger bevarat i Heliga Korsets kyrka i Warszawa.

LAZIENKIPARKEN

Kungliga Lazienkiparken (Łazienki Królewskie som betyder Kungliga Badparken) hör till stadens mest bedårande platser. Det är ett palats- och trädgårdskomplex anlagt under 1700-talet av Polens siste kung – Stanislaw II August Poniatowski. Parkens namn kommer från ett badhus som stod i parken tidigare, men blev ombyggt på kungens begäran till dagens Vattenpalats.

Kungen var en lärd person och mecenat. Hans berömda torsdags middagar (då mest kända polska intellektuella träffades) minns än idag.

Stanislaw var verksam för tillkomsten av den fria författningen 1791 som var den första på kontinenten och den andra efter USA:s konstitution. Tyvärr kunde han inte motverka att Polen utplånades som självständig nation när det delades av sina grannländer.

Krakowskie Przedmiesciegatan. Resa till Warszawa – Hit The Road Travel

foto: City of Warsaw©Warsaw Tourist Office

MARIA SKLODOWSKA-CURIE

Maria Sklodowska-Curie är en av mest berömda kvinnor från Warszawa. Hon var första kvinna som erhöll nobelpris och en av få som tilldelades priset två gånger (1903 i fysik och 1911 i kemi).

Dag 3

hotellbussmåltiderkulturskattervetenskapmiljö

JUDISKT WARSZAWA

  • besök till Familjen Nozyks Synagoga
  • led genom livet av Janusz Korczak – från barndomen i Ogrod Saskiparken (Sachsiska trädgårdar), genom läkarstudier, arbete i barnsjukhus, barnhemmet vid Krochmalnagatan 92 mot vägen till Umschlagplatz
  • lunchrast
  • Museet för de polska judarnas historia Polin
  • middag
  • retur till hotellet

Lunch i en judisk restaurang

måltider

Middag – matkonsten från Warszawa

MUSEUM POLIN

Museum Polin – Europas bästa museum. Året 2016 blev museet belönat med ett prestigefyllt pris: European Museum of the Year Award. Polin är Polens namn både på jiddisch och hebreiska. Ordet kan översättas som ”du ska vila här”.

Familjen Nozyks Synagoga i Warszawa. Resa till Warszawa – Hit The Road Travel

foto: mw238

JANUSZ KORCZAK

Janusz Korczaks liv och död är en historia om värdighet, storhet, humanism och uppoffring, samtidigt en varning före krig och rashat.

Janusz Korczak var en rektor till fosterhem för judiska barn i Warszawa. Efter andra världskrigets utbrott skapades getto i stadsdelen Wola av nazister. Ditt flyttades barnen och personalen från fosterhemmet. Janusz, trotts en offert för räddning, lämnade inte sina barn. I juli 1942 inledde tyskar deportationer till dödslägret i Treblinka. När det blev dags för barnen, ställde Janusz sig längst fram i tåget över 200 barn. Så här beskrevs 4-timmars marsch av Korczak och barnen mellan fosterhemmet och Umschlagplatz av Wladysław Szpilman – den polske kompositör som världen lärde känna tack vore Roman Polanskis film ”Pianisten”:

„Förmodligen 5 augusti (…) blev jag av en slump vittne till Janusz Korczak och barnens avmarsch från gettot (…) Livets långa år hade han varit med dem och nu ville han inte lämna dem ensamma i deras sista väg. Han ville underlätta den vägen för dem. Han förklarade att de hade något att bli glada åt eftersom de var på väg ut på landet (…). När jag träffade dem på Gesiagatan sjöng barnen medan de gick, sjöng alla, strålande. En liten musiker ackompanjerade dem och Korczak bar två yngsta barn som log också. Han höll på att berätta dem något roligt.” (källa: Wikipedia)

Janusz Korczak lämnade efter sig ett rikt litterärt arv i uppfostran och barnpedagogik. Hans idéer om barnuppfostran och visionär syn på barnrättigheter lade grunder till moderna lagstiftnings lösningar i Polen och världen. Barn älskar Korczak först och främst för hans romaner som ”Lille kung Mattias” som lär vara mest berömd.

Dag 4

hotellbussmåltiderkulturskattervetenskap

MOSKVA ELLER PARIS?

  • promenad genom Warszawas stadsdelar med stalinistisk arkitektur

– bostadsområde Marszalkowska

”Ministeriernas stadsdel”

Kulturpalatset

  • lunch
  • Warszawas City
  • arkitekturens pärlor i Warszawa
  • middag
  • retur till hotellet

Lunch i Folkrepubliken Polens stämning i en legendarisk restaurang – en mötesplats för Warszawas bohem

måltider

Middag i en stilig restaurang

Före andra världskriget var Warszawa kallat för Norra Europas Paris. Efter kriget blev många kvarter återuppbyggda i en ny stil – socialistisk klassicism. Kulturpalatset blev en ny symbol för Warszawa och började prägla stadsbilden. Hur mycket liknar Warszawa Moskva och hur mycket Paris? Är Warszawa kanske ensamt i sitt slag? Se själv!

Warszawa sett från floden. Resa till Warszawa – Hit The Road Travel

foto: Zbigniew Panów, pzstudio.pl©Warsaw Tourist Office

WARSZAWAS ÅTERUPPBYGGNAD

Warszawa var förstört många gånger under andra världskriget. Första svåra skador orsakades av tyska bombningar och belägring i september 1939. Tragiska resultat orsakades av sovjetiska bombningar mellan 1941 och 1944. I följd av likvideringen av gettot försvann totalt två stadsdelar: Wola och Muranow. Efter Warszawaupprorets fall var staden systematiskt plundrad, uppsprängd och förstörd i många månader av speciella tyska förstörelseförband Vernichtungskommando och Verbrennungskommando. Staden var nästan raserad och ett beslut övervägdes att placera centrala statsinstitutioner i Lodz. Tack vore arkitekten Jan Zachwatowicz och hans entusiasm och bestämdhet började man planera en rekonstruktion av hela stadsdelar på en skala som var tidigare okänd. Det motiverades med motvilja mot „att riva ut hela sidor i vår historiebok om vår praktfulla arkitekturhistoria”. Det är svårt att tro men i landet som var så mycket ruinerat av kriget mobiliserades massor – Warszawa blev återuppbyggt av privata, frivilliga donationer, med hjälp av byggarbetare från hela landet och i atmosfär av enorm entusiasm. Återuppbyggnadsplaner baserades på sparade planer och bilder, samt 1700-talets målningar av Bernardo Bellotto. Inte sällan fick man hjälp… av minne.

Rekonstruktionens höjdpunkt var inskrivningen av dess symbol – Gamla Stan – på Unescos världsarvslista, trotts att återuppbyggandets idéer och genomförande var en tydlig kränkning till antagna 1964 Venedigfördragets principer reglerande konserveringen och restaureringen av monument och platser.

Warszawas stadsbild med Kulturpalatset. Resa till Warszawa – Hit The Road Travel

foto: Zbigniew Panów, pzstudio.pl©Warsaw Tourist Office

KULTURPALATSET

Kulturpalatset i Warszawa, kallat offentligt under 1950-talet Josef Stalins kultur- och vetenskapspalats, blev invigt 1955 som sovjetiska nationens gåva för polacker. En idé att bygga palatset kom från generalissimus själv som ville bidra till stadens rekonstruktion efter andra världskriget. Polens regering fick antagligen ett val. Bygge av skyskrapa, tunnelbana, bostadsområde, idrottscentrum eller vårdcentral föreslogs. Till slut blev det palats som den mest spektakulära investeringen som blev till verklighet. För att slutföra projektet raderades en hel stadsdel som pulserades med liv. Där fanns ganska många byggnader i ett bra skick.  Stadsinvånare väntade på invigningen av tunnelbana 63 år efter krigets slut… Vid höjdpunkten av byggarbete jobbade där 7 tusen arbetare. 16 av dem dog i olika arbetsolyckor. Spöklegender berättar att de blev inmurade i palatsets väggar. Det finns fortfarande många historier om palatsets hemligheter: tunnlar, gångar eller även en dold järnväg. Palatset diskuteras om även idag. Många kräver att det rivs eftersom det symboliserar Sovjetens kontroll över Polen i de kommunistiska tiderna. Den lösningen är inte längre realistisk eftersom palatset blev 2007 ett kulturminne.

Kan man tänka sig att Warszawa är utan Kulturpalatset? Förmodligen inte.

Monumentet för Warszawaupproret. Resa till Warszawa – Hit The Road Travel

foto: Alberto Cabello

WARSZAWAUPPRORET

Polens huvudstad rusar hela tiden. Trafiken minskar sent på nätter, stadsinvånare skyndar sig ständigt till jobb eller hem. Ett hastigt tempo på huvudstadens gator påverkar att även turister som har tid för allt omedvetet påskyndar sina steg. Ändå fryser polska staden för en minut varje år 1 augusti kl. 17.00 och det händer i mitten av rusningstrafiken. Vid sirenljud stannar bilar, spårvagnar och bussar, gående stannar i begrundan. Warszawas invånare minner ”Klockan W” dvs. tiden när hårda strider med tyska ockupanten som varade 63 dagar började. Upprorsmän ville befria staden från tyska händer. Mot Röda armén som tågade in österifrån ville de spela roll av värdar och därmed inte tillåta en ny, stalinistisk ockupation. Upproret föll trotts tagande kontroll över vissa delar av staden, heroism av hemmaarméns soldater och civilbefolkningen. Situationen var ännu mer dramatisk eftersom ryssar inte bara vägrade att förse Warszawa med hjälp, men även hindrade de allierades hjälpflygningar med att förbjuda brittiska och amerikanska flygplan att mellanlanda på sovjetiska flygplatser för att tanka som minskade vapen leveranser. Efter Röda armén befriade de stadsdelar som fanns på flodens östrasida tittade ryssarna passivt mot strider som var på väg att slockna och civilbefolkningens slakt på Wislas motsatta sida i över två veckor. Bland offren var över 200 tusen civila. De som överlevde, drygt 500 tusen, blev fördrivna av tyska styrkor bort från staden.

4 september 1944 dog Krzysztof Kamil Baczynski nära Stora Teatern. Han blev nedskjuten av en kula av tysk prickskytt. Baczynski var en av mest geniala poeter i Polens litteraturhistoria. En kritiker, Stanislaw Pigon, kommenterade det på det sättet: ”Vi hör till nation som skjuter mot sina fiender med diamanter…”

BERNARDO BELLOTTO

Bernardo Bellotto kallad också Canaletto – var en italiensk konstnär som bosatte sig 1768 i Warszawa inbjuden av Polens kung Stanislaw August Poniatowski. Han målade vedutamålerier – landskaps- och gatuvyer – över Warszawa som användes som grund vid rekonstruktioner av den totalförstörda staden efter andra världskriget.

Dag 5

hotellbussmåltiderkulturskattervetenskap

TRENDIGT WARSZAWA

  • Fotbollsarena Narodowy och Praga
  • lunch
  • bulevard vid Wisla
  • saluhallar i Warszawa
  • Zbawicielatorget
  • middag
  • retur till hotellet

Lunch i Praga

mältider

Middag – nya trender i polska matlagningskonsten

Warszawa Praga. Resa till Warszawa – Hit The Road Travel

foto: Piotr Pawłowski

PRAGA

Praga – så här heter en central stadsdel i Warszawa som ligger på östsida av floden Wisla. Praga var inte lika hårt drabbad av förstöring under andra världskriget som kvarter på västbankens sida, men i följd av kommunismen blev stadsdelen mycket medtrasig. Numera är den en magnet för huvudstadens hipsterkultur. I f.d. industribyggnader anordnas bostäder, nedtrasiga byggnader renoveras, trendiga caféer, klubbar, unika butiker etableras. Den specifika stämningen drar hit många konstnärer som öppnar sina verkstäder, ateljéer, alternativa teatrar.

Vill man lära känna före krigets Warszawa och dess atmosfär finns det ingen annanstans att hitta än på gränder i Praga.

Zbawicielatorget i Warszawa. Resa till Warszawa - Hit The Road Travel

foto: Jorge Lásar

Fotbollsarena Narodowy i Warszawa. Resa till Warszawa - Hit The Road Travel

foto: F. Kwiatkowski©Warsaw Tourist Office

Dag 6

bussmåltider

FARVÄL MED WARSZAWA

  • måltider
  • busstransfer till flygplatsen
  • avresa från Warszawa

PRIS från 3850 kr per person*

*pris vid en grupp på 50 personer, inkl. boende på trestjärnigt hotell i ett dubbelrum, måltider: frukostar, luncher, middagar, guidade turer, reseledarens tjänst, busstransfer i Warszawa, inträde till sevärdheter. I priset ingår inte resa till Warszawa.

För grupper mellan 10 och 50 personer


Erbjudandet är avsett som information och utgör inte något kommersiellt erbjudande i den mening som avses i art. 66 § 1 av polska civillagen och andra relevanta lagbestämmelser.

BOKA

+48 796-096-431
info@hittheroad.pl

Vill du se mer? Här finns några förslag:

  • Warszawaupprorets museum
  • Chopinmuseet
  • Nationalmuseet
  • Warszawa Stadsmuseet
  • Kungliga Slottet
  • Vetenskapscentrum Kopernik
  • Djurgården
  • Operan, teaterföreställningar
  • Klubbar
  • Utflykt till Frédéric Chopins födelseplats i Zelazowa Wola

Bilder tack vore bidrag av:

Teckenförklaring

  • hotell
  • färja eller båt
  • hästridning
  • vetenskap
  • shopping
  • buss
  • paddling
  • kulturskatter
  • konst
  • attraktioner för barn
  • måltider
  • nöjespark
  • hantverks verkstäder eller teambuilding
  • bil
  • flyg
  • cykelutflykter
  • simbassäng
  • träning
  • avkoppling
  • fiske
  • promenader
  • dykning
  • miljö
  • spa
  • naturskådning
  • ribbåtar
  • smalspår
  • surfing
  • snörbana
  • bungyjump
  • karting
  • golf
  • offroad
  • zipline
  • skjutbana eller paintball
  • fyrhjulingar

Resa till Warszawa, gruppresor till Warszawa, konferens i Warszawa. Besök till Gamla Stans mysiga och färgglada gränder, restauranger med smakliga rätter.